• U heeft gewerkt tijdens uw uitkering!

  mU moet € 2500 terugbetalen

  En een boete van € 240 erbij!

Reacties

 1. Stichting Cratosvrienden zegt

  Laat dit een van de zaken zijn die Ewoud voor onze stichting tot een zeer goed einde bracht. Wij zijn trots en dankbaar dat we met jou kunnen en mogen samenwerken, beste vriend!

 2. Jan P. zegt

  uwv heeft mij ongeveer 30.000 euro bruto te veel uit betaalt ik had het pas in de gaten toen ik na 16 maanden een brief kreeg ik heb het 17 maanden geleden duidelijk per telefoon afgezegd want toen belden ze er zelf over op dat ik een maand te veel had gekregen op dat moment ben ik er van uit gegaan dat was het was afgehandeld en nu16 maanden later moet ik dus even 30.000 euro terug betalen terwijl ik het niet eens in de gaten had dat ik het kreeg. Wat moet ik hier mee aan ?
  jan

  • trechtbeheer zegt

   Geachte heer P.

   Graag kijk ik even met u mee. U kunt mij mailen of bellen voor meer informatie. Wat te veel aan uitkering is verstrekt, moet het UWV terugvorderen, maar daarbij gelden wel spelregels en ook het UWV zit wel eens mis! Bij zulke bedragen loont het de moeite er goed naar te kijken.
   Met groet, Ewoud ‘t Jong

 3. Mandy Pater zegt

  Geachte heer P,
  Mijn vriend heeft vorig jaar een uitkering ontvangen.
  Zijn gewerkte uren heeft hij ingevuld bij het UWV.
  Nu beweert het UWV dat dit niet is gebeurt en moet 2300 euro terug betalen.
  Maar de andere gewerkte uren kunnen ze wel zien.
  Nu hebben wij geen enkel bewijs dat hij het wel heeft ingevuld ook omdat hun niks van die maand hebben.
  Maar wij zijn er van overtuigd dat dit wel is gebeurd.
  Weet u misschien hoe wij toch aan bewijs kunnen komen of hoe we hier mee om kunnen gaan?
  Ik hoor graag van u want 2300 euro is erg veel geld voor een jong stel
  terwijl wij er van overtuigd zijn het juiste te hebben gedaan.

  Met vriendelijke groet,
  Mandy

  • trechtbeheer zegt

   Beste Mandy,

   Bedankt voor je vraag. Weet niet zeker of die aan mijnheer P. is gericht of aan mij als mijnheer uit P. maar ik kom hier later vandaag op terug. Ik zal u vanavond in ieder geval een e-mail sturen.

   Met vriendelijke groet, Ewoud ‘t Jong

 4. R. Hekman zegt

  Mijn vrouw kreeg een vordering van bijna €3700.- vorige week in de bus. daarin stond dat het UWV in augustus 2011 !! al een brief had verstuurd om dit bedrag terug te vorderen. Mijn vrouw weet niet eens waarom ze iets terug moet betalen. Ze heeft, aangetekend, een brief gestuurd met de vraag om informatie maar bood ook aan om maandelijks eventueel een bedrag te betalen. Het enige wat we terug kregen was een dreigende brief dat het bedrag te laag was omdat de schuld dan niet binnen één jaar betaald zou zijn. Daarbij formulieren waarop nog net niet de maat van je onderbroek ingevuld hoeft te worden en of we dat maar even binnen twee dagen opgestuurd willen hebben. Kan dit zomaar?

 5. trechtbeheer zegt

  Geachte heer Hekman,

  Nee, dat kan niet zomaar. Wanneer er door het UWV te veel aan u betaald is, moet dat wel terugbetaald worden, tenminste wanneer dat terecht blijkt te zijn, maar in ieder geval hoort u correct behandeld te worden. Een brief in 2011 en dan weer pas een brief in 2014 is niet netjes. Ik wil daar zeker wel met u naar kijken.

 6. Pim zegt

  Geachte,
  Drie jaar geleden ontslag gekregen in grote reorganisatie. Solliciteren levert niets op (56 jr), vorig jaar bijna opdracht, maar moest mij vestigen als zelfstandige (KvK, belastingplichtig) om offerte uit te brengen. Deze zomer opeens inspectie UWV, daarna WW terugvorderen (€ 2500) en daaroverheen een boete (€ 3000), eind november hoorzitting en kijken of er ook MENSEN werken bij de UWV. Opdracht ging uiteindelijk niet door, tja daar sta je dan. Kunt u wat voor mij betekenen?

 7. jess zegt

  Het uwv jaagt je de stuipen op je lijf. Communiceren is de slechte kant van hef uwv. Brieven sturen, persoonlijk contact is bijna niet mogelijk. Ze behoren te helpen i.p.v. te vernaggelen. Fraude door niet op tijd een adreswijziging doorgeven ? Te zot voor woorden.

 8. rob zegt

  Ik heb in november 2013 een uitkering aangevraagd na dat ik mijn baan verloor.
  In april kon ik aan het werk via een uitzendbureau. In julie kwam ik er achter dat ik nog steeds een uitkering kreeg. Ik was vergeten om het uwv te informeren naar mijn werkzaamheden. Ik heb hierop meteen gebeld met het uwv om aan tegeven dat ik aan het werk was en dat de uitkering per direct stop te zetten. Er zou een notitie gemaakt worden en het zou geregeld worden. Helaas heb ik in augustus weer een betaling gekregen van het uwv. Ondertussen is er contact geweest met het uwv en krijg ik een boete van 50% van het teveel ontvangen bedrag. Dit komt neer op een boete van 1270,-. Volgens het uwv zijn dit vanaf 1 jan 2014 de normale hoogte van boetes en was ik hiermee akkoord gegaan. Ik heb in 2013 de aanvraag gedaan. Hierin wordt wel gesproken over het terug betalen , maar niet over een boete. Helaas legt het uwv dit naast zich neer en moet er gewoon betaald worden. Voor een instantie die mensen zou moeten helpen, weten ze je het aardig moeilijk te maken.

  Rob

  • trechtbeheer zegt

   Dag Pim, Jess en Rob,
   Het UWV kan je inderdaad aardig de stuipen op het lijf jagen. Soms hebben ze gelijk, maar vaak ook niet en sowieso kan de bejegening vaak wel beter. Dat zijn tenminste klachten die ik vaak hoor en ook wel herken. Inmiddels ben ik met Pim ten strijde getrokken.

   Eind november heeft de Centrale Raad van Beroep voor het eerst zich uitgesproken over de boetes van het UWV. Ook de Raad laat zich kritisch uit. Reden om de zaken goed onder de loep te (laten) nemen.

   Ewoud

 9. jeroenh zegt

  ik heb vernomen dat ze inderdaad geen boetes meer geven.
  ik heb een boete gekregen van 8000 euro. er werd door medewerkers van het uwv niet beandwoord op mijn brieven ze belde niet terug. toen mijn dosier eindelijk werd behandeld werd er niet geluisterd dat het uwv heel veel fouten maken zoals spel fouten in officiële brieven niet nakomen van afspraken en niet beandwoorden van brieven. ook werd er erg veel druk op mij gelegd. toch maar de boete accepteren omdat ik bang was nog eens fout te doen. maar ik ben het er zeker niet mee eens. wat kan ik nu het beste doen?

 10. A.Donk zegt

  Geachte heer Ewoud

  Graag zou ik u willen vragen of de boete die ik heb opgelegd gekregen terecht is. Ik heb te veel aan UWV gekregen over het jaar 2013 en 2014. Nu weet ik inmiddels dat ik dat deel terug moet betalen en heb daarvoor een betalingsregeling getroffen. Nu ontvang ik daar een boete over heen van exact hetzelfde bedrag als de terug te betalen uitkeringsdeel. Tevens kreeg ik een brief dat ik daarover heen nog eens 607 euro terug kan betalen aan loonheffing over het jaar 2014 omdat ik het bedrag voor 2015 had moeten terug betalen. Onmogelijk met twee kleine kinderen en een nul-uren contract. Ik vraag me af of de boete wel exact even hoog mag zijn en of het terecht is dat ik dat deel moet terug betalen. Als ik nu bezwaar aan teken is dat A te laat, mag maar 6 weken erna duren. Brief is van 30 oktober. Tevens moet ik dan de boete ineens betalen, terwijl dat niet kan. Pas daarna hoor ik of het UWV deze boete dat terug betaald als het onterecht is geweest. Ik heb hulp nodig. Misschien kunt u contact met mij openen?

  Met vriendelijke groet:

  Alice D.

 11. SA Girigorie zegt

  Geachte heer Ewoud,

  In sep 2012 ben ik aan een nieuwe baan begonnen en dit keurig gemeld via werk.nl (in die tijd was er veel storing(en) met site van uwv. Echter niet opgemerkt, want ik kreeg keurig mijn salaris van mijn nieuwe werkgever, dat uwv uitkering bleef uitbetalen. In maart 2013 hebben ze onderzoek gedaan bij mijn werkgever en zo ben ik erachter gekomen dat ze het terug wilde gaan vorderen. Contact opgenomen met UWV, mededeling u wordt teruggebeld maar tot op heden niets, wel is inmiddels het beslag uitgevoerd met daarop eenzelfde bedrag als boete. Mijn vraag is hoe kan ik hiertegen in beroep gaan? Het is namelijk een verzwaring op mijn inkomen/vaste lasten.

  Mvrgr,

  SA

 12. Rick zegt

  Hier het zelfde probleem gehad. het wat natuurlijk ook wel slordig van mij maar het is mij ook helaas te laat opgemerkt dat ik de uitkering kreeg. ik moet 90% boete betalen. gaat wel even om een bedrag van bijna 10.000€. nu heb ik zelf al gebeld en hun zeggen van `ja meneer bezwaar indienen kan niet meer` Is hier nog wat mee te doen? ze willen de boete niet verlagen omdag het een zaak voor 24 november was.

  Alvast bedankt voor een reactie,

  Mvg Rick

 13. silvi zegt

  Geachte heer Ewoud,

  mijn ex- werkgever heeft mij na 2 schooljaren te laat gezegd dat mijn contract niet zal worden omgezet in een vaste aanstelling. ik krijg wel een maand extra salaris. moet ik dit ook aan het uwv doorgeven

  • Ewoud 't Jong zegt

   Dag Silvi,

   Ja, het is verstandig dit aan het UWV te laten weten. Dat geldt bij twijfel eigenlijk altijd, alles wat van invloed zou kunnen zijn op het recht op uitkering moet je melden. Ik ga er overigens van uit dat je niet een maand extra salaris hebt gekregen, maar dat het contract beëindigd blijft en dat de werkgever een schadevergoeding moet betalen in verband met het laat aanzeggen. Dan heb je wel recht op ww en heb je de schadevergoeding als extraatje.

 14. A.I. Khan zegt

  Geachte Heer Ewoud ‘t Jong,

  Mijn vraag is als volgt. In maart 2017 ben ik in de ww terechtgekomen. Tegelijkertijd had ik de ambitie om voor mijzelf te beginnen dus ik heb gebruik gemaakt van de regeling Startersperiode waardoor ik op een deel van de uitkering recht zou hebben (maximaal 6 maanden).

  Echter ben ik vorige week gebeld door een medewerker van de UWV, volgens hem had mijn UWV contactpersoon een fout gemaakt en mij niet in het systeem vermeld als starter dus de korting is niet berekend en ik heb dat ook niet in de gaten gehouden omdat ik druk ben geweest met het opzetten van mijn bedrijfje (zzp). Nu moet ik meer dan 1000euro betalen. Ik vind het heel erg vervelend dat ik nu een bedrag moet terug betalen terwijl het een fout intern bij de UWV is gemaakt.

  Kunt u mij in deze kwestie adviseren?

  Alvast bedankt. Met vriendelijke groet,

  Aroosa Khan

 15. Ewoud 't Jong zegt

  Beste Aroosa,

  Wanneer het UWV een fout heeft gemaakt, mogen ze die herstellen. Maar er gelden wel enkele spelregels met betrekking tot de vraag of ze dat ook met terugwerkende kracht mogen herstellen. En dus is het voor mij nog de vraag of ze wel mogen terugvorderen? En nog een stap terug: heeft het UWV nu wel gelijk of maken ze weer een fout? Het zou de eerste fout niet zijn :-). Het lijkt mij goed wanneer we samen iets concreter naar de situatie kijken. Ik zal snel contact opnemen.

  Ewoud ‘t Jong

 16. Ibrahim zegt

  Beste Ewoud,

  De reden van mijn bericht is als volgt.

  Ik ben de zoon van een gastarbeider die 47 jaar keihard in de steigerbouw heeft gewerkt. De laatste jaren was mijn vader lichamelijk op, maar heeft hij voor zijn werkgever aangepast werk geleverd. In deze periode is hij aangevuld door het uwv. Mijn vader heeft jaren later een forse boete gekregen en moet in totaal 65000 euro terugbetalen inc loon en loonheffingen. Dit heeft mijn vader de afgelopen 3 jaar gedaan. Maar de koek is op hij zit er doorheen en is zwaar depressief geworden. Ik probeer hem financieel bij te staan ander red hij het niet. 47 jaar lang keihard gewerkt om op zijn ouwe dag een schuld te betalen die buiten proporties is. Mijn vader is op zijn 17 de naar Nederland gekomen en heeft vanaf zijn 19 gewerkt voor de zelfde werkgever omringt door Turkse collega’s dus zijn Nederlands is niet al te best. Hij begreep daarom ook de brieven niet die hij van het uwv had gekregen. Hij had destijds zijn arbeidsrecht advocaat ook gevraagd of hij recht had op die aanvulling. Nadat de advocaat zijn brieven had doorgenomen verzekerde de advocaat hem dat hij recht had op de aanvulling. Later blijkt dus dat het niet zo is en de advocaat heeft mijn vader (na hem eerst zijn peperdure facturen te laten betalen voor de bijkomende zaken) laten zitten met het probleem. Wat de advocaat precies heeft gedaan voor mijn vader weet ik niet. Het enige wat ik weet is dat mijn ouders na de vaste lasten 30 euro te kort komen. Ik heb een beetje onderzoek gedaan en zie dat dit probleem veelvuldig voorkomt en dat het uwv mensen wurgt door dit soort praktijken uit te halen. Wij zijn einde raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *