Verschil in het strafrecht
In de uitspraak maakt de Centrale Raad van Beroep een vergelijking met het strafrecht en haalt hij onder andere de artikelen 227a en 447c van het Wetboek van Strafrecht aan. Daar zitten duidelijke verschillen in. Ik kan het niet beter zeggen dan met de wettekst:
Artikel 227a
Hij die, anders dan door valsheid in geschrift, opzettelijk niet naar waarheid gegevens verstrekt aan degene door wie of door wiens tussenkomst enige verstrekking of tegemoetkoming wordt verleend, wordt, indien het feit kan strekken tot bevoordeling van zichzelf of een ander, terwijl hij weet of redelijkerwijze moet vermoeden dat de verstrekte gegevens van belang zijn voor de vaststelling van zijn of eens anders recht op die verstrekking of tegemoetkoming dan wel voor de hoogte of de duur van een dergelijke verstrekking of tegemoetkoming, gestraft met gevangenis straf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Artikel 447c
Hij die, anders dan door valsheid in geschrift, aan degene door wie of door wiens tussenkomst enige verstrekking of tegemoetkoming wordt verleend, gegevens verstrekt die naar hij weet of redelijkerwijze moet vermoeden niet met de waarheid in overeenstemming zijn, wordt, indien deze gegevens van belang zijn voor de vaststelling van zijn of eens anders recht op die verstrekking of tegemoetkoming dan wel voor de hoogte of de duur van een dergelijke verstrekking of tegemoetkoming, gestraft met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Een verschil in de aard van de overtreding: met opzet tegenover vermoeden, geeft ook een verschil in de straf: vier jaar gevangenis of 6 maanden hechtenis. En natuurlijk is de boete wanneer er geen opzet in het spel is, ook lager.